Analiza i targetiranje

Možete li zamisliti da pokušavate srušiti sve čunjeve u kuglani zatvorenim očima? Tako bi izgledalo ako biste željeli svoj proizvod ili uslugu staviti na tržište, a da prije toga niste istražili situaciju na tržištu. Rezultat zasigurno ne bi bio ohrabrujući. Da biste izbjegli neuspjeh, prije pokretanja bilo kojeg posla, od ključne važnosti je izvršiti analizu tržišta i targetiranje.

Zašto je potrebna analiza tržišta?

Bilo da se radi o već osnovanoj tvrtki koja samo želi plasirati novi proizvod na tržište, ili da se radi o potpuno novoj tvrtki, u svakom slučaju potrebno je stalno pratiti promjene na tržištu.

Tako je, na primjer, potrebno ustanoviti koliko i koje tvrtke se već bave sličnim proizvodima, te je u isto vrijeme važno utvrditi potrebe potencijalnih kupaca. Što više poznajemo tržište, veća je šansa da proizvod postane uspješan.

Faze analize tržišta

Analiza tržišta je složen proces koji zahtijeva ne samo znanje iz ekonomije i marketinga, već i metodologije mjerenja, a odvija se u nekoliko faza:

  • Prikupljanjeinformacija

Informacije o tržišnoj konkurenciji se mogu prikupljati na više načina. Možemo pregledavati različite baze podataka, registre tvrtki i slično. Važno je da su informacije točne, kao i metode pomoću kojih ih obrađujemo.

  • Segmentacija tržišta

Kako tržište može biti vrlo raznoliko, preporučljivo je podijeliti ga u određene segmente (kućanstva, škole, male tvrtke, velike tvrtke). O karakteristikama pojedinog segmenta ovisi na koju ćemo se ciljnu skupinu usredotočiti, kako će se provoditi marketing, kako ćemo formirati cijene i još mnogo toga.

  • Procjena veličine i rasta tržišta

Ako smo dobro obavili prve dvije faze analize tržišta, tada će biti lakše procijeniti i predvidjeti što će se dogoditi s našim tržištem u razdoblju od tri do pet godina.

  • Trendovi na tržištu

Za uspješnu prodaju proizvoda, dobro je znati i koji su tržišni trendovi koji mogu izravno utjecati na proizvod koji se prodaje. Na primjer, besmisleno je započeti s prodajom tiskanih novina, kada se mnoge medijske kuće sele na internet.

Targetiranje je jedna od marketinških strategija

Pomoću analize tržišta, između ostalog, utvrdit ćemo karakteristike naših potencijalnih kupaca. U tu se svrhu koriste razni upitnici za utvrđivanje demografskih podataka, preživljavanje slobodnog vremena, zemljopisnih podataka, podataka o kupnji, podataka o kupnji proizvoda ili usluga koje ćemo prodavati. Na temelju toga dobiti ćemo profil tipičnog predstavnika ciljne skupine koji će nam biti od pomoći u targetiranju.

Danas je jedan od najučinkovitijih alata za oglašavanje zasigurno targetiranje ciljnih skupina putem Facebooka, gdje se broj korisnika svakodnevno povećava. Targetiranje ili ciljanje određenih grupa je jedna od vrlo korisnih reklamnih kampanja koje uglavnom koristimo za internetsko oglašavanje. Njegova osnovna svrha je povećanje prodaje i potražnje, posjete na internetskoj stranici i slično.

Ovaj način oglašavanja se temelji se ključnim riječima koje ljudi upisuju u internetski preglednik, što znači da ih to zanima. Targetiranje se također može temeljiti na lokaciji, dobi, spolu, demografiji i slično.

Internetski marketing i oglašavanje

Uz našu pomoć steći ćete nove kupce i prepoznatljivost.

Zaupa nam že več kot 250 podjetij, od največjih pa do tistih, ki so najboljša na svojem področju.

Naše reference

Bi radi izvedeli, kakšna je cena za izdelavo nove spletne strani, trgovine, portala ali aplikacije?

Kontaktirajte nas!